Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emlékezés az íróra!

2010.02.20

 

 

Kép

 

 

Emlékezés Györffy Lászlóra

halálának 1 éves évfordulóján

 

 


Riczel Etelka a Nemzeti Fórum, az 1956-os munkacsoport titkára, januárban  és februárban három alkalommal is megszervezte és lebonyolította , Györffy László író-publicista 1 éves halálának évfordulója alkalmából összeállított megemlékezést.

 

A megemlékezések mind a Magyarok Házában, de leginkább a Polgárok Háza imatermében, meghittek, közvetlenek voltak. Bíró Zoltán irodalomtörténész méltatta Györffy László  főleg publicisztikai tevékenységét, de egy novelláját is hosszan elemezte.  Majd Kocsis István, mint egykori író barát meghatódva, érezhető szomorúsággal  boncolgatta Györffy László életének kudarcait, esetleges sikereit, munkásságát. A Györffy László mögötti társadalmat.

Szép javaslatot tett: Györffy László 70.születés napjára egy Emlékkönyv kiadását javasolta. ( A gondolat szép, a tett még messze van, és vajon ki oldja meg?  )

A Polgárok Házában  Györffy László küzdelmes életéről beszélt kedves ismerőse, barátja, egyik könyvének ( Őszi robbanás) támogatója, Adorjáni Dullien Katalin

Ferencz Éva énekművész gyönyörű hangjával, csodaszép énekekkel fájdította  mindkét helyen  a jelenlévő emlékezők szívét. Azt hiszem mindannyiunkat mélyen megérintett!!!

Császár Angela , Szersén Gyula és  Blaskó Péter   színművészek Györffy László műveiből adtak elő részleteket. A felolvasott részletek egy vívódó emberről adtak képet, egy társadalomról, egy történelmi korról, amit mindannyian megéltünk. Riczel Etelka nagyon jól összeválogatta a felolvasandó részeket. Sokrétű oldaláról jelenhetett meg ezáltal  előttünk Györffy László.  Az író lányával jelenlévő három unoka megrendülten hallgatta - a Magyarok Házában -   Császár Angela színművész által felolvasott meserészleteket.

Riczel Etelka megidézte az írót, aki két verset adott elő  magnófelvételről (  rádiófelvétel volt a 90-es évek  idejéből ) Csoóri Sándortól és Tamás Menyhérttől. Igazi meglepetés volt a vendégek számára! Majd M. Szabó Imre kedveskedett egy DVD részlettel, ahol éppen Fekete Gyula  író és Györffy László volt a vendége. Megrendítő képsorok voltak. A Polgárok Házában pedig egy 2008-as interjút nézhettek meg felvételről a jelenlévők, amit a XVIII.kerületi TV készített az íróval.

Hallhattuk Kaiser László költő-író, könyvkiadó , mint egykori barát  gondolatait Györffy Lászlóról, valamint Maróti István irodalomtörténész néhány szavas megemlékezését , aki a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa és egyben a Szembeszélben c. könyv társszerkesztője is volt, majd Borbély László író beszélt Györffy Lászlóval történt megismerkedéséről. A XVIII.ker. Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatónője , Járainé Dr.Bődi Györgyi igaz szívvel méltatta Györffy László majd 8 -10 éves zsűrielnökségi munkásságát, emberi hozzáállását, amelyet az általa szervezett évenkénti hazafias versmondó versenyeken látott el. Riczel Etelka néhány szóra meginterjúvolta Györffy László egykori feleségét, aki közös kapcsolatukról mondott néhány közvetlen, emberi szót.

Riczel Etelka, mint az emlékest levezető háziasszonya,  mély, emberi , tiszta gondolataival, szavaival, szépen összekötötte a műsort

Köszönet neki, hogy időt szentelt életéből  erre a megemlékezésre ! De biztos vagyok benne,  hogy szívből tette.

És köszönet a művészeknek , a méltatóknak!

Köszönet a megemlékezőknek, akik eljöttek, hogy egy-két órát ismét együtt legyenek gondolatban Györffy László író-publicistával, vagy egyszerűen csak Györffy Lacival.

 

T.Erika