Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Polgár - info 2010.február - Híradás

2010.03.17

 

 

A fővárosi kitelepítések egyik fő helyszíne Tiszaföldvár volt. A diktatúra legszörnyűbb tettéről emlékeztek meg a tiszaföldvári Ferenczy György vezénylete alatt a Tiszazugi Földrajzi Múzeum író-olvasó találkozójának keretében február 17-én, szerdán 16 órakor. A találkozón részt vett a Kiadó szerzője, Somlay Gizella. A Kráter Műhely Egyesület által kiadott Tiszaföldvári Napló című memoárkötete került bemutatásra, melyet az író a helyszínen dedikált.

 

A mű egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy valódi korabeli napló eleveníti fel az eseményeket, ráadásul különlegességnek tekinthető, hogy mindezen visszaemlékezések írója egy hajdani 15 éves lány volt. Tehát a kötet fő attitűdje az, hogy egy gyerek szemszögéből látni a kitelepítés eseményeit, mindezt több, mint 80 korhű fotóval illusztrálva.

A továbbiakban szó esett a KME hiánypótló politikai könyveiről. Kovács Attila Zoltán kiadói főszerkesztő kiemelte a kitelepítés-irodalom Kráter Műhely Egyesület által megjelentetettSzőnyeg alá söpört történelem tematikus darabjait, illetve a diktatúra dokumentumait. Pl.: Siklós László: A diktatúra áldozata a család című művet. Beszélt azokról az alkotásokról, amelyek a kitelepítéssel, 56-tal, illetőleg a diktatúra történetével foglalkoznak. Így bemutatásra kerültek az 56-os forradalomról szóló művek: Györffy László, Frivaldszky János írásai is.

/Forrás: Kráter Press /
 
Polgár Info